Säg nej till fula hålrum i munnen. Idag kan du få konstgjorda tänder som ser ut och som känns helt som dina egna. Och ingen kan se skillnad. Tänder går att ersätta efter olycksfall eller för att de helt enkelt inte håller måttet estetiskt. På akut tandvård i Halmstad kan du få broar, implantat och porslinsfasader och få ett helt nytt leende.

Efter olycksfall när du stött emot något eller fått ett kraftigt slag så kan dina tänder ta skada. Du kanske har slagit ut en tand eller flera tänder eller så har halva tanden gått av. Det finns mycket som kan hända och som du inte är förberedd på. Lyckligtvis så finns akut tandvård halmstad att ringa när som helst när du behöver direkt hjälp.

Anledningen till att du kan behöva helt nya tänder är bland annat:

  • Dina tänder är så pass slitna av läsk eller surt att de ser för hemska ut och känns för illa.
  • Du har slagit ut dem vid slagsmål eller olycka.
  • Du har en tandlossningssjukdom som gör att du tappat tänder.
  • Vissa av dina tänder ser konstiga ut på grund av anlag.
  • Du har fått hål i tänderna som inte längre går att laga och en rotfyllning är kanske för sent påtänkt.

Vad är konstgjorda tänder gjorda av?

Om du behöver akut tandvård i Halmstad eller någon annanstans så kan det vara bra att veta vad tänderna är gjorda av för material och hur det går till när du ska ersätta förlorade tänder.

Kronor och fasader är främst gjorda av porslin. Du har säkert redan hört begreppet porslinsfasader. Det finns också konstgjorda tänder som är gjorda av plast eller komposit som man så finare säger, men porslin anses mer hållbart och slitstarkt. Det är visserligen dyrare men värt att satsa på. Om du har tillfälliga kronor eller fasader kan de bestå av komposit, i väntan på den äkta varan så att säga. På akut tandvård i Halmstad kommer man att gå igenom exakt vilket material som din eventuella konstgjorda tand ska bestå av och hur hela processen kommer att gå till och samma sak gör man på andra seriösa tandkliniker runt om i världen.

Fasad eller krona

En fasad är precis som det låter – toppen på isberget som man kan säga. Det är alltså inte hela tanden utan bara ytan på tanden som blir ny. Man cementerar på fasaden på ytan av den andra tanden som först slipas ned. Ofta gör man fasader när man till exempel har fått flourfläckar på tänderna som inte går att bleka bort. Det kan också vara så att man har en tand som är kortare än den andra och vill ha samma längd på dem.

En krona är en hel konstgjord tand och är det vanligaste när man ersätter förlorade tänder, inte minst i de bakre partierna av käken. Det är med andra ord inte bara fasaden av tanden utan hela. Med en krona kan du även sätta in själva skruven som utgör tandimplantatet och som blir den nya ”roten”.