Att lida av halsbränna är vanligt och orsakerna till halsbränna kan vara många. Men som tur är kan man behandla halsbränna själv i sitt eget hem. Livsstilsförändringar och receptfri medicin är några förslag på enkla behandlingsmetoder. Viktigt att komma ihåg är att halsbränna inte är farligt, men kan medföra stora konsekvenser om den inte behandlas i tid.

Vad är halsbränna?

Ett annat ord för halsbränna är magsaftreflux och innebär att magsaft från magsäcken tränger upp i matstupen. Anledningen till att magsaften kan tränga upp i matstrupen beror på att magmunnen inte håller tätt och därmed släpper förbi magsaft när tryck uppstår, exempelvis i samband med att man lyfter något tungt eller är gravid. Det är även vanligt att magsaften kan tränga upp när man ligger ner, vanligtvis på natten, då inte gravitationen håller den nere och förhindrar den ifrån att tränga uppåt. Magsaft är frätande och ska absolut inte vara på något annat ställe än i magsäcken. Så fort magsaft kommer upp i matstrupen, medför det därför en mängd olika symtom som kan vara mycket obehagliga.

Behandling mot halsbränna

Lyckligtvis finns det många sätt att behandla halsbränna på egen hand. Även om tillståndet i sig inte är farligt, kan det medföra problem som kan bli allvarliga om inte behandling sätts in. Några exempel på komplikationer som kan uppstå av halsbränna är att tänderna förstörs av syran, man kan få sveda i halsen, nattlig hosta och smärta i övre delen av magen.

Den främsta behandlingsformen inkluderar livsstilen. Stress är en vanlig orsak till halsbränna och stress i sin tur kan även bidra till diverse ovanor, såsom att äta fet mat, dricka mycket kaffe och/eller mycket alkohol, vilket även det ökar risken för halsbränna. Därför bör livsstilen i första hand ses över för att komma tillrätta med besvären. Under tiden finns det andra åtgärder man kan vidta för att minska symtomen. Man bör undvika att lyfta tungt, man kan höja huvudändan på sängen, gå ner i vikt och försöka sluta röka. Ju bättre kroppen mår, desto mindre är risken att drabbas. Dessutom finns en mängd receptfria läkemedel som kan minska besvären, exempelvis Novalucol.