Att vi tar väl hand om våra tänder och har en god munhälsa är av många anledningar viktigt. Det finns faktiskt en hel del risker med att inte ta hand om sina tänder. Bland annat så kan obehandlade hål och slitningar leda till infektioner. Därför kommer vi i det här inlägget ge dig några tips på hur du kan ta hand om dig och din munhälsa.

När det gått för långt

Vi börjar med att prata lite om när det har gått för långt. Om en tand inte går att rädda eller om du saknar en eller flera tänder kan du ersätta tanden med ett implantat. Det är något vi sällan hör om, men att skaffa implantat är mycket vanligare än vad du tror. För att hitta en tandläkare som kan hjälpa dig med att sätta in ett implantat kan du öppna din sökmotor och söka efter tandimplantat + Stockholm för att se vilka kliniker och mottagningar i Stockholmsområdet som erbjuder implantat.

Borsta tänderna

Men det absolut bästa du kan göra för att ta hand om din munhälsa är att borsta dina tänder varje dag, både på morgonen och innan du går och lägger dig på kvällen. Det finns två olika sorters varianter på tandborstar. De vanliga och de som går på batteri, de kallas för eltandborstar. På din tandborste sätter du tandkräm och sedan ska du borsta tänderna i minst två minuter för att få ett bra skydd för dina tänder. När du besöker en matbutik kommer du att märka att det finns massor av olika sorters tandkrämer att välja bland. Du ska välja den tandkräm som fyller dina behov bäst, till exempel en tandkräm som motverkar ilningar om du har problem med ilningar i tänderna.

Använd tandtråd

En annan sak du kan göra för att främja din munhälsa är att använda tandtråd. Tandtråd är bra att använda för att du ska få bort matrester som annars kan ligga och fräta på dina tänder. Dessutom är tandtråd väldigt bra för ditt tandkött eftersom att det gör ditt tandkött friskare. Så om du inte redan har tandtråd hemma, se till att köpa tandtråd nästa gång du ska handla och se till att använda tandtråd ofta i samband med tandborstningen.

Förutom att du kan använda tandtråd för att få bort matrester kan du också använda dig av tandpetare. Om du känner att något stör mellan tänderna är det smidigt att använda tandpetare för att få bort det.

Munskölj

Har du problem med karies? då ska du se till att köpa hem ett munskölj som har extra mycket fluor. Förutom att munskölj kan göra det där lilla extra för din munhälsa är det många som använder munskölj mellan tandborstningarna. Det är för att munskölj smakar friskt av mint vilket gör att du får en fräschare andedräkt. Men en sak som är väldigt viktig att komma ihåg är att munskölj kan inte ersätta en tandborstning. Däremot kan munskölj fungera som komplement till din tandborstning.