Huden är kroppens största organ. Samtidigt är det din kropps yttersta lager, den yta som är i ständig kontakt med omvärlden och alla dess påfrestningar. Med det i åtanke är det inte konstigt att intresset för hudvård och hudhälsa ökat dramatiskt de senaste åren. Huden är där skönhetsindustrin och hälso- och sjukvårdsindustrin möts, och i den korsningen finns otroligt mycket kompetens och hjälp att få för dig som vill vårda din hudhälsa.

Att det digitala genomslaget i hälso- och sjukvårdsbranschen har varit oerhört har knappast undgått någon, men även om många tillstånd mycket väl kan hanteras via ett videosamtal är det vissa moment i alla typer av vård som kräver ett fysiskt möte. För dig som letar efter en plats där du både kan få personliga råd om din hud, boka in fysiska behandlingar och samtidigt handla produkter till det gynnsamma prisläge bara en näthandlare kan erbjuda är en sida som hudoteket.se guld värd.

Ta din hud på allvar

Precis som Lisa Magnusson skriver i DN är nämligen din hudhälsa värd att ta på största allvar. Att vilja vårda sin hud är inget som ska avfärdas som fåfänga, utan bör vara en lika självklar del av livet som en hälsosam livsstil vad gäller kost och motion. Många hudproblem är verkligen en plåga för dem som upplever dem, och inte minst utbredningen av sjukdomar som hudcancer borde sända en stark signal om att det är viktigt att regelbundet se över sin huds tillstånd.

Kosmetik och medicin

Precis som den kosmetiska kirurgin tidigare kunnat bidra med stora erfarenheter till rekonstruktiv, medicinsk kirurgi, har skönhetsbranschen och den medicinska hudvården mycket att lära av varandra i den korsning vid vilken de möts. All hudvård är naturligtvis inte av medicinsk art, men frågan om vad som är kosmetik och vad som är medicin är en komplex fråga som inte på något sätt är lätt att reda ut.Tydligt är i alla fall att kosmetiska besvär mycket väl kan vara ett förstadium till något medicinskt, och att regelbundet träffa erfarna dermatologer kan vara ett sätt att få upp ögonen på om något du upplever med din hud är något att vända sig till vården med. Att få en annan människas analytiska blick på din hy gör att du slipper oroa dig för att ha blivit hemmablind.

Hitta rätt i produktdjungeln

Även vad gäller vilka produkter du bör välja till din hud är det en god idé att lyssna på råd från en professionell dermatolog. Självklart ska du boka in en personlig konsultation för att få tips som verkligen är giltiga för just din hud, men det kan även vara kul att fråga om vad din dermatolog själv aldrig skulle använda. Utbudet av skönhetsprodukter är enormt på dagens marknad, och det kan omöjligen vara nödvändigt att köpa hem något ur exakt varje produktkategori. Det dermatologerna själva väljer bort kanske du ska fundera ett par gånger kring innan du köper och istället slå en kik på det de föreslår som alternativ, allt enligt hälsotidningen MåBra:

  • Solskydd i traditionell krämform istället för på spray. En solskyddsspray ska enligt dermatologen Dr. Rachel Nazarian ge alldeles för tunn täckning och inte tillräckligt bra skydd.
  • Hellre spraya ansiktet med rosvatten på morgonen än en uttorkande toner med alkohol i, säger Dr. Jennifer Chwalek. Följ upp med ett serum med C-vitamin och solskydd så är du klar för dagen.
  • Kemisk peeling är mer skonsamt än mekanisk ”skrubb”-peeling, säger Dr. Chwalek vidare.