De senaste åren har det pratats allt mer om vikten av att ta hand om sig själv. På engelska kan det kallas för self care, vilket innebär att man tar hand om sig själv för att främja sin psykiska hälsa. Det är alltid viktigt att ta hand om sig själv och extra viktigt att du gör det om du går igenom en behandling eller går igenom en tuff tid i livet. Det krävs inte särskilt mycket för att du ska främja ditt eget välmående och i det här inlägget får du några tips.

Ta hand om det yttre

När du tar hand om ditt yttre gör du något aktivt för dig själv. Det kan vara allt ifrån att du lägger en härlig ansiktsmask i ansiktet som vårdar din hud eller tar dig tiden att måla dina naglar eller boka en tid hos frisören för att få en fräschare frisyr. Ett annat sätt att ta hand om sig själv är genom att lukta gott. Alla mår bra av att känna trevliga dofter. Du kan till exempel använda dig av en parfym eller en deodorant. Om du älskar parfymer som Karl Lagerfeld har gjort kan du även prova en Karl Lagerfeld deodorant för att dofta extra gott.

Ta hand om det inre

Det finns många sätt att ta hand om sitt inre. Ett bra sätt är genom att skriva ner sina tankar i en dagbok. Fördelen med att skriva i en dagbok är att det är totalt prestigelöst och det spelar ingen roll om du stavar rätt eller uttrycker dig rätt. Dina dagboksanteckningar är bara för dig och det är ett bra sätt att få ut saker på för att förstå dem bättre. Andra sätt att ta hand om sitt inre är genom att meditera och göra olika avslappningsövningar. Om du känner att du behöver prata med någon om det du går igenom kan du vända dig till någon du känner som är en bra lyssnare. Men det är också viktigt att komma ihåg att du även kan vända dig till någon professionell som kan ge dig de råd och verktyg du behöver för att komma vidare med det du bär på.

Ta hand om din kropp

Om du kan känna igen dig i att du har väldigt mycket i huvudet och det inte hjälper att meditera för att komma ner i varv kan det vara en bra idé att motionera eller fysiskt anstränga din kropp. På så sätt kommer du bort från ditt huvud en stund och ner i kroppen. När vi motionerar släpper kroppen ifrån sig endorfiner, vilket är det hormon som får oss att må bra. Andra sätt att ta hand om sin kropp är genom att äta ordentligt, dricka mycket och se till att vila så mycket du behöver.