Depression är ett sjukdomstillstånd som kännetecknas av en ihållande nedstämdhet. En person som lider av en depression tappar intresset att göra roliga saker, är orkeslös och bär ofta på en känsla av hopplöshet. Om du har känt dessa symptom mer än två veckor bör du uppsöka sjukvården. Det är svårt för en deprimerad att rycka upp sig. Men för att du ska kunna börja må bättre kan det vara värt att försöka med lite olika saker förutom att söka vård. Odling har visat sig ha god effekt på bland annat depressioner. Om du har ork kan du testa att odla inomhus i liten skala. Att odla dina egna kryddor, grönsaker eller blommor är tillfredsställande och något som människan har gjort länge. Det finns massor med bra produkter att köpa oavsett i vilken skala du vill odla. Det finns en mängd med olika fröer som du kan plantera i en kruka och ha på fönsterbrädan.

Odla inomhus på fönsterbrädan

Att syssla med odling och trädgårdsarbete har visat sig ha många fördelar. Det finns till och med trädgårdsterapi som behandlingsform. Den terapiformen har visat sig kunna skänka mer livsglädje till människor som lider av depression men också för dem som lider av kronisk smärta. Förutom att det är en bra behandlingsform för olika sjukdomar är det välgörande för alla människor att vara ute och påta i trädgården.

Hålla fast vid rutiner är viktigt

En depression kan behandlas på olika sätt. Vilken behandling som är bäst beror på vad du har för typ av depression och vad du själv föredrar. När du lider av en depression är det viktigt att så gott du förmår försöka hålla fast vid dina dagliga rutiner som du har under tiden du försöker att bli frisk.

Satsa på egenvård

Samtidigt som du får professionell vård är det bra om du ägnar dig åt egenvård. Det är viktigt att du försöker att ta hand om din kropp och i största möjligaste mån att vara snäll med dig själv. Det finns många saker som du kan göra för att vårda dig själv. Du kan bland annat försöka att vistas utomhus eftersom dagsljus är viktigt för sömnen. När du är ute kan du passa på att röra dig om du orkar. Rörelse frigör hormoner som får dig att må lite bättre. Att äta på regelbundna tider och äta bra mat är också en bra grej att göra. Alkohol kan ha negativa effekter på din depression så att undvika det är en bra idé.