Risken att utveckla allvarlig tandköttssjukdom är ganska stor om du missköter din munhälsa. Enligt statistik har nästan 10 procent av världsbefolkningen drabbats av allvarlig tandköttssjukdom som kan leda till att du tappar tänder. Lyckligtvis kan du förhindra problem genom att vara uppmärksam på dina dagliga rutiner och använda rätt munvårdsprodukter.

Se till att ta hand om din munhälsa på följande enkla sätt:

  • Borsta tänderna innan läggdags.
  • Se till att borsta tänderna ordentligt.
  • Rengör tungan.
  • Använd fluortandkräm.
  • Använd munvatten och tandtråd.

Fortsätt läsa för att titta närmare på ovanstående tips!

Topp 5 tips du inte får missa

1. Borsta tänderna innan läggdags – Du bör alltid borsta tänderna två gånger om dagen, varav minst en gång innan läggdags eftersom det ackumuleras bakterier och plack under dagen.

2. Se till att borsta tänderna ordentligt – Förutom vikten av att borsta tänder minst två gånger om dagen är det lika viktigt att borsta ordentligt. Sunstargum.com har en pedagogisk guide med grundregler på hur du borstar tänderna och hur du väljer tandborste. Där får du lära dig hur du borstar tänderna på allra bästa sätt och vad du ska göra vid olika tillstånd såsom dålig andedräkt, missfärgade tänder, munsår och muntorrhet. Rätt borstteknik ger dig inte bara en friskare mun utan förbättrar även din allmänna hälsa och munvård.

3. Rengör tungan – Tungan behöver rengöras emellanåt eftersom det samlas bakterier och plack där. Genom att rengöra tungan förbättrar du din andedräkt och förebygger andra munhälsoproblem.

4. Använd fluortandkräm – Oavsett vilken tandkräm du köper bör du köpa en tandkräm som innehåller fluor. Fluor är ett grundläggande ämne som bekämpar bakterier och skyddar dig mot tandköttssjukdomar.

5. Använd munvatten och tandtråd – Förutom att borsta tänderna är det viktigt att inte glömma bort att använda munvatten och tandtråd. Även om tandtråd kan vara svårt att använda bör det inte stoppa dig eftersom du kommer åt områden som inte tandborsten gör. Du kan köpa tandtråd billigt på apoteket eller online via listan på apotek som Sunstargum.com listar. I likhet med tandtråd så rengör munvatten områden i och runt tandköttet som inte en tandborste kommer åt. Det här har fördelen att minimera mängden syra i munnen som fräter på emaljen och skadar rotytan.